www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Zichem

De Demervallei

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Zichem

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


De Demer ontspringt in de buurt van Tongeren in Vochtig Haspengouw, stroomt door Limburg en Vlaams-Brabant en mondt nabij Werchter uit in de Dijle. Men beschouwt de waterloop als een regenrivier met hoog debiet tijdens periodes met veel neerslag en een laag debiet in tijden van droogte.
De Demervallei is een moerassig gebied dat zich profileert als een groene zone met broekbossen, vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. Langs de Demer en oude meanders vinden we rietvelden en bosjes. De ecologische waarde is hoog: verschillende zeldzame planten- en diersoorten kunnen er gevonden worden. In de natste delen van de vallei is de bodem zeer vochtig en venig: er is een zwarte moerassige laag waardoor de vallei ongeschikt is voor de landbouw.
De Demervallei is bijzonder rijk aan vogels. Je vindt hier meer dan de helft van alle in BelgiŽ voorkomende soorten waaronder enkele zeldzame zoals blauwborstje en visarend.
We lopen op deze wandeling door de Demerbroeken, een van de natuurgebieden in de streek die uitgebouwd worden in een samenwerking tussen Natuurpunt, de stad en de privť-sector. De noordelijke lus van de wandeling loopt gedeeltelijk door een moeilijk toegankelijk moerasgebied.  Er bereikten ons in maart 2009 berichten over verschillende wandelaars die in het moeras de weg kwijt raakten en geen andere uitweg zagen dan rechtsomkeer te maken. Dit avontuurlijk gedeelte van de wandeling is slechts enkele honderden meters lang maar de wandelaar weze hierbij gewaarschuwd. 
Het geboortehuis van Ernest Claes werd ingericht als museum en natuureducatief centrum. Door de romans van de schrijver zijn de Zichemse broeken en de erin ronddwalende griezels onsterfelijk geworden.
Letterlijk hoogtepunt van de wandeling is de Voortberg. Deze berg is een zgn. ‘Diestiaanheuvel’, een heuvel van keihard ijzerzandsteen die een overblijfsel is van een zandbank van een prehistorische zee. Van op deze berg kijk je uit over de Demerbeemden en kilometers ver over de beboste heuvels van het Hageland. ‘Op den zuidkant van deze heuvelrij bloeiden in de middeleeuwen weelderige wijngaarden… allemaal voorbij’ (Uit Ernest Claes, De Demervallei, 1935)

Google kaart