wellness logo

Een eerste poging tot het trendy bloggen over het trendy wellness fenomeen

Wellness

Vindt u dat wellness ongelofelijk belangrijk is ?
Waarschijnlijk niet, zoals de meesten onder ons, maar toch wilt u er toch wel eens wat aandacht aan schenken of wat meer over lezen. Zo niet dan zou je hier niet beland zijn en dit niet aan het lezen zijn.

Voor de meeste mensen staat wellness gelijk met geld uitgeven. Geld uitgeven voor een massage, een kuur, vitaminen, biologisch voedsel, een 'wellness consultatie',... of nog erger: plastische chirurgie. Sinds wanneer wellness gelijk staat aan plastische chirurgie weet ik niet, maar zoals gewoonlijk is er vanaf het begin door 'de commerce' op de wellness trend gesprongen, en is het door de media (en dan bedoel ik eigenlijk vooral televisie) weer eens volledig uit zijn oorspronkelijke context gerukt.

Voor mij begint 'wellness' echter bij eenvoudige zaken...

Wat is wellness dan wel ?

Wat mij betreft bestaat wellness uit een aantal basiselementen:

MAAR! Ik vind dat 'wellness' persoonlijk is en voor iedereen iets anders kan betekenen.

En dit kan op heel eenvoudige manieren die we volgens mij kompleet uit het oog zijn verloren omdat we konstant drukdrukdruk bezig zijn met allerhande bijzaken.
Als ons leven een auto zou zijn, zou het leven van de meeste 'moderne' mensen kunnen vergeleken worden met een auto die konstant wordt opgepoetst en getuned, maar er wordt vergeten dat er ook af een toe een intern onderhoud nodig is en dat een auto eigenlijk dient om mee te rijden.

Concreet probeer ik er bijvoorbeeld voor te zorgen dat mijn kinderen genoeg rusten en een evenwichtige voeding krijgen. Frisdrank is geen evenwichtige voeding en snoep evenmin.
Voor mezelf probeer ik er ook voor te zorgen dat ik de hoeveelheid stress die ik te verwerken krijg binnen de perken houd. Ook, heel belangrijk, probeer ik de 'vriendschappen' te beperken tot die met mensen waar ik echt goed mee opschiet en die ik echt apprecieer. Maar al te vaak hoor je dat iemand tegen zijn of haar goesting naar iemand ander gaat of met iemand anders meegaat.
Het leven is al zo kort, verspil het niet aan het door te brengen met mensen die je eigenlijk niet kunt hebben, gewoon omdat je denkt dat het zo hoort of dat je het hen verschuldigd bent.

Dit biedt natuurlijk allemaal geen antwoord op wat wellness is. Wellness is voor een groot deel individueel, iedereen moet voor zichzelf uitzoeken wat het voor hem of haar betekent en op welke manier het leven op eenvoudige manieren te verbeteren is.

Geen Extra's maar aanpassingen

Wat we volgens mij vooral niet moeten proberen te doen in ons toch al drukke leven is extra activiteiten zoeken om ons leven te verbeteren. Wat is het nut van 2 keer per week te gaan fitnessen als je er eigenlijk gewoon geen tijd voor hebt ? Ik denk dat we het eerder eenvoudig moeten aanpakken, en de wellness langzaan in ons leven brengen door bestaande gewoonten aan te passen of te veranderen.

Enige voorbeelden:

Zoals je ziet, allemaal heel eenvoudige voorstellen waar we om een of andere reden meestal niet aan denken. Misschien wel omdat het niet-commerciele 'pro wellness' voorstellen zijn en de media dus geen moeite doet om ons van het nut te overtuigen ?

Misschien vind je deze paar voorstellen wel vrij onnozel of simplistisch. Wel, het zijn maar kleine dingen, maar de meeste veranderingen (en dus ook wellness zei de zot) beginnen klein. En vele kleintjes maken 1 grote.

Ik wil jullie alvast bedanken om tot hiertoe te lezen. Mettertijd zal er nog wel aan dit artikel gesleuteld worden en zullen er nog wel meer bijkomen. Mijn bedoeling is een echte 'blog' te maken, maar het is me momenteel nog niet allemaal duidelijk hoe ik dit juist moet doen.

Groetjes!

Gerelateerde links


Voeding en gezondheid - nederlandstalige page
Yeppp wellness info - nogal rommelige site, maar bevat veel goede links
e-gezondheid - site met veel gezondheidsinfo