Het transportstelsel bij de mens
  Bloed
Hart
Bloedsomloop
LeesstukPROBLEEMSTELLING: Waaruit is het bloed van de mens samengesteld?

Welk verschil bestaat er tussen gestold en ongestold bloed?

Bloed kennen we als een rode vloeistof die bij een verwonding naar buiten vloeit. Je hebt al eens ervaren dat na een verwonding het bloeden niet blijft duren: er vormt zich een bruinachtig korstje of roofje dat de wonde dicht en verder bloedverlies voorkomt.

Samenstelling van het bloed Wanneer je wat vers bloed (A) in een reageerbuisje giet, gaat het langzaam stollen. Er ontstaat een vaste, donkere massa (B2), te vergelijken met het roofje. Deze massa heet bloedkoek en de bovendrijvende geelachtige vloeistof (B1) noemen we het serum.
Vers bloed kunnen we ook onstolbaar maken door een chemische stof toe te voegen en goed te schudden.
Nadat we dit onstolbaar bloed hebben gecentrifugeerd (C), zien we dat een donkere vaste massa (C4) zich heeft afgescheiden van een bovendrijvende licht gekleurde vloeistof (C3). Deze vloeistof verschilt van het serum doordat ze ook nog het fibrinogeen bevat. We noemen ze plasma.
Bloedstolling
Bloedstolling Ervaar een bloedstolling van dichtbij...
 
Animatie
Ontdek
Informatie
Ontdek
Evaluatie
Ontdek


Centrifugatie
Hier kom je te weten hoe centrifugatie werkt.

Ontdek

Bloed bestaat voor 45% uit vaste massa en 55% uit vloeistof.

Bij het uitwassen van zo’n stukje bloedkoek onder veel water kunnen we een vezelachtige stof afzonderen, fibrine. Wanneer bloed buiten het lichaam komt vormen deze vezels zich uit een eiwit, fibrinogeen, dat in oplossing aanwezig is in ongestold bloed.

Foto's: Rode bloedcellen, ingesloten door de uitlopers van bloedplaatjes en fibrinedraden (Uit: Natuur en Techniek), laatste: Een netwerk van fibrinedraden rond rode bloedcellen.

>> Waaruit bestaat de vaste massa van het bloed?


Developed by Invoke 2003 · Eindwerk L. Seys · Sitemap · Bronvermelding · Awards en vermeldingen