Mars 100

Bovenop de actie staat te lezen "Mars 100 Zella-Mehlis Venuswaffenwerk (Germany)".

De naam van het wapen komt van de lengte van de actie, deze meet 100 centimeters. Naast de Mars 100 is er ook nog de Mars 115.
Dit wapen werd gemaakt eind jaren dertig, begin '40. De kolf hier afgebeeld is niet origineel. Wie deze aanpassing maakte weet ik niet, het wapen werd aangekocht uit de VS. De actie is 100% inorde, en ik heb het gevoel dat hij krachtig schiet voor zijn leeftijd, al moet ik de chrony er nog op loslaten.
Het leuke aan deze oude buksen is, dat er haast geen 2 hetzelfde zijn.
Kaliber : 4.4mm (ronde balletjes)
De monding is uitgeboord naar 8.3mm over een diepte van 60mm. Dit waarschijnlijk om hem meer te laten gelijken op een kogelgeweer.
Anders dan bij de gelijkaardige Haenel 310 bovenspanner wordt deze buks pas gespannen wanneer men de spanhendel terug naar voren duwt. Er is ook een kantelveiligheid, zoals die van de Haenel 49/a. Het magazijn bevindt zich bovenop de actie, en bestuit uit een uitgefreesd deel in de actie, langs boven afgesloten door het bovenhout. Laden doet men via een schuifje, waar de loop de actie verlaat. Keep zijdelings instelbaar.

De uitgeboorde loopmoding en korrel

Het voorhout, bijeengehouden door een metalen ring, met het laadschuifje net waar de loop de actie verlaat. De balletjes "giet" je langs deze weg in het magazijn.


Aanpassingen/Demontage:
Groepjes:
Scans:
 
Mars 100 Demontage
Word aan Gewerkt!
Word aan gewerkt!