ONZE AANPAK NAAR DE PUPS TOE
- familiaal opgevoed
- zindelijkheidstraining
- socialisatie
- gezondheid
- registratie
Hieronder vertellen we je wat deze woorden voor ons concreet betekenen.

Familiaal opgevoed: De werpkist staat in de woonkamer. De eerste paar weken is dit de leefwereld van de pups; Daarna wordt hieraan de 'speeltuin' bevestigd zodat ze enkele m2 extra speelruimte hebben. Laat het weer het toe, dan gaan ze overdag buiten. Allemaal samen laten we ze in de ruime puppyren en - onder ons waakzaam oog - mogen ze ook de rest van de tuin verkennen. Vanaf week 6 wordt hun wereld verplaatst naar de keuken en de tuin. Van in den beginne zijn onze Bernertjes dus vertrouwd met hetgeen in huis gebeurt: de deurbel, de stofzuiger, onze katten, iemand die hardop lacht, bezoek, ...

Zindelijkheidstraining: al naargelang het weer en het seizoen, worden onze pups getraind. Ofwel proberen we ze te leren buiten hun behoefte te doen, ofwel proberen we ze krantzindelijk te maken.

Socialisatie: alvorens de pups naar hun uiteindelijke baasjes gaan, zijn ze al verder dan ons huis en onze tuin geweest. Hun eerste (onwennige) wandelingetje (oh wat stoort die leiband!) hebben ze al achter de rug alvorens ze 8 weken oud zijn. Ze hebben dus al een voetganger gezien, een fietser, eventueel een voorbijrijdende wagen, ... Ook de paarden en pony's uit de buurt hebben ze al bekeken. Wanneer de tijd & het aantal pups het toelaat, hebben ze ook al hun eerste pootje op de hondeschool gezet.

Gezondheid: in eerste instantie hechten we veel aandacht aan hygiëne: wassen, verschonen en ontsmetten. Let wel: we creëren geen steriele omgeving want dat maakt de pups uiteindelijk alleen maar zwak. De dierenarts controleert de pups na de geboorte en opnieuw enkele dagen later, wanneer ze langskomt voor de St-Hubertusklauwtjes. Onze pups worden tweewekelijks ontwormd en krijgen hun eerste inenting op de leeftijd van 6 weken (daarna kunnen we met hun socialisatie buitenshuis starten).

Registratie: Wanneer de pups naar hun definitieve thuis gaan, krijgen ze hun documenten mee: een kopie van de registratie bij de BVIRH (de voorloper van het gele papier) en het diergeneeskundig paspoort. De Sint-Hubertus stamboom ontvangen we pas maanden later.

last check Juli 2009