TIPS VOOR TOEKOMSTIGE PUPPY-EIGENAARS

Bezint eer ge begint. Een hond is niet voor even, maar voor het leven
en bij een Berner duurt dat toch zo'n 8 jaar.

Ga dus niet over één nacht ijs, wik en weeg je beslissing. We horen regelmatig 'cowboy-verhalen' en daarom volgen hierna enkele punten waar je best kan op letten wanneer je de aanschaf van een hond overweegt.

1. Ga bij minstens 3 fokkers langs alvorens iets te beslissen. De fokker is degene naar wie je terugkoppelt bij problemen; hij is degene die de bloedlijnen van jouw puppie het beste kent. Een goede communicatie is dus belangrijk. Heb je niet het gevoel dat het klikt, dan kan je misschien best nog even verder kijken.

2. Wie een nestje pups ziet, zo lief en wollig, is direct verkocht. Probeer dus al langs te gaan voor de pups geboren zijn, dan heb je meer aandacht voor de andere dieren , hun behuizing & de aanpak van de fokker in kwestie.

3. Dit ras heeft (net als de meeste grotere rassen) last van heup- & elleboogdysplasie. Vraag om de resultaten van beide ouderdieren (en liefst ook van de grootouders). Als de papieren in orde zijn, dan is het geen probleem om die te tonen. De officiële documenten kunnen alleen afgeleverd worden door de nationale commissie. Weet dat met honden met D- & E-heupen niet mag gefokt worden en met C-heupen onder bepaalde voorwaarden. Ook fokken met ellebogen II & III is uit den boze.

4. Een rasgebonden fokker kan je ook één en ander vertellen over de gezondheid van het ras. En dan heb ik het niet enkel over dysplasie, maagkanteling, entropion, ectropion, ...Weet dat de laatste jaren kanker een toenemend probleem is, ook al wordt het vaak ontkent. De jongste generaties Berners worden zelden nog ouder dan 10 jaar; de gemiddelde levensverwachting situeert zich - vermoedelijk want officiële informatie is niet voorhanden - rond de 8 jaar. Laat je niets anders vertellen.

5. Een stamboom is geen beschermd document. Als ik morgen een mooi briefje maak en ik geef het als titel 'stamboom', dan is dat ook een stamboom. Vraag dus heel duidelijk naar de St Hubertus stamboom, dit is de enige officiële, internationaal erkende in België.

6. Een pup neemt veel over van de moeder, zorg dat je de moeder van dichtbij kan meemaken, al is het maar een half uurtje.

7. Hoe goed de ouderdieren ook zijn en hoe zorgvuldig de fokker ook de combinatie kiest, niemand kan je garanties bieden. Noch qua dysplasie, noch qua gezondheid, noch qua levensduur. Het enige wat de fokker kan, is de kans op problemen zo klein mogelijk maken. Meer niet. Degene die je meer garandeert, liegt.

last check Juli 2009