"Vocht is en blijft de vijand"

Een interview met Karel Van Den Broeck (48) die al elf jaar in zijn ecologisch huis woont te Londerzeel. De beste man is leraar wiskunde en fysica, is getrouwd en heeft drie kinderen. Zijn woning is in harmonie met de weersomstandigheden, en natuurlijk ook met Karel zelf.Het is een warme lenteavond. Niet ver van het treinstation in Londerzeel gidst de GPS me door een straat met beboste zijkanten. Al snel herken ik het geelachtige huis waar ik moet zijn. Geïmponeerd door de omvang en de organische stijl stap ik over de oprit. Als Karel de deur open doet verwijst hij me meteen door naar het terras, aan de andere kant van het huis. Het gezin heeft net gedaan met eten, en terwijl de kinderen de tafel nog aan het afruimen zijn sta ik met open mond naar Karels kolossaal hoge veranda te turen.Heeft u dit huis met uw eigen handen gebouwd?

Wij hebben met twee verschillende aannemers gewerkt. Bouwen Met Aarde is daar één van. Zij hebben het volledige houten geraamte komen plaatsen, waarna wij de muren hebben opgevuld met stroleem. We hebben  daarvoor eerst eens een praktijkcursus gaan volgen in een voorbeeldwoning in Lebbeke. Het leek ons niet zo moeilijk en bovendien een leuk werkje voor in de zomer. Mijn vrouw en ik werken dan ook in het onderwijs. Wij hebben dus de buitenkanten ingepakt met stroleem, waarna Bouwen Met Aarde alles kwam dichtpleisteren.

En de andere aannemer?

Dat is de binnenaannemer, die heeft de klassieke stenen muren komen metsen. Beide aannemers moesten dan ook altijd elkaar afwisselen. Dan kwam de ene voor die muren, dan de andere voor verdere afwerking van het houtskelet. Zelf heb ik veel gedaan aan de elektriciteit, het sanitair en de verwarming.

1 | 2 | 3

(0) reacties