Rasinformatie

 

Historiek

De keeshond

 

Geschiedenis:
De keeshond is een type hond dat vanaf 400 voor Christus op verschillende plaatsen in Europa voorkwam. Ze werden gebruikt als bewaker voor huis en hof . Er zijn archeologische vondsten (uit het stenen tijdperk) van hondenskeletten gevonden. Het zijn skeletten van keesachtige honden van middelgrote afmetingen. Op een Griekse waterkan en vaas staan witte keeshonden afgebeeld, maar ook op een oude Romeinse munt. In 1450 gaf een graaf verbod op zijn personeel om het scheldwoord "spitzhundt" te gebruiken. In Pompei vond men een moza´ek met een keeshond erop. De in 1800 geschreven Cynografica Brittanica geeft een nauwkeurige rasbeschrijving weer.

Oorspronkelijke taak:
Ideale waakhond , moedig maar niet agressief. Aangename gezelschapshond die in het algemeen niet moeilijk op te voeden is.

Vacht:
Bovenvacht lang en opstaand . Fluwelig op gezicht, oren, voorkant van de benen en de voeten. Ondervacht kort en dik.

Verzorging:
Regelmatig goed borstelen. Zeker 1 Ó 2 keer per week . Bij het verharen meerdere keren borstelen. Vraag steeds aan de fokker uitleg over hoe de hond te borstelen en je bespaart jezelf heel veel extra werk en problemen. Nooit de vacht knippen of scheren.

Karakter:
Vrolijk en vriendelijk, wat eigenwijs, zeer nieuwsgierig. Bijzonder gehecht aan zijn eigen mensen, oplettend en leergierig. Zeer waakzaam en bij onraad snel geneigd tot blaffen, niet bang of agressief. Hij is heel kindvriendelijk en speelt heel graag.
Staat heel graag in de belangstelling en volgt zijn mensen overal. Vermits de keeshond geen jachtinstinct heeft is deze ook niet geneigd om weg te lopen.Je kan hem ook alles leren. Cursus gehoorzaamheid, agility, canicross , enz . Voor zijn baasje doet deze hond bijna alles,  zolang de baas maar goed voor hem is.

Gemiddelde levensverwachting:
Tussen de 11 en 15 jaar.

Gewicht:
Ongeveer 22 kg (hangt van de grootte van de hond af )

Land van oorsprong:
Duitsland

Gebruik:
Waakhond en gezelschapshond

FCI classificatie:
Keesachtigen, oertypen (rasgroep 5)

Bron: Kennel van het Earlskamp (http://www.hondenplaza.nl)

Hier kan u nog enkele documenten downloaden over De Keeshond. Informatie verkregen via de Deutscher Spitz Club of Belgium. De documenten staan in pdf-formaat. Om dit te openen dient u te beschikken over Acrobat Reader. Dit programma kan u gratis hier downloaden.

Karakter van de keeshond (2,3 MB)

Rasbeschrijving van de Keeshond (4,7 MB)

Artikel: Voor elk wat wils! (6 MB)


 

Rasinformatie
Onze Honden
Fotoalbum
Onze Vriendjes
Hondenopleiding Gehoorzaamheid
Benchtraining

De Fokker

Onze Uitstapjes
Anekdotes
Forum
Links
Home