We’ ll Remember, Pops

Home

Poppy
(c) We'll Remember, POPSBritse begraafplaats
(c) We'll Remember, POPS
W.R.P. heeft het officieel Gidsen label bekomen van Toerisme Vlaanderen!!
Poppy en hoppebel

(c) We'll Remember, POPSGuild of battlefield Guids

(c) We'll Remember, POPS(c) WRP 
Historia Mundi 2012(c) We'll remember, Pops

Filmopnames SENTE Kortrijk 2013
Duitse ulaan

Achtergrondinformatie over “We’ll Remember POPS”:

Deze vereniging groeide vanuit de wil om te Poperinge iets meer te ontwikkelen over WOI dan het Talbot-House en de Stadhuissite in het stadhuis. Heden ten dage is er een tendens van explosief fronttoerisme (2014-2018!). Het Ieperse Flanders Fields Museum en het “1917” museum in Zonnebeke zullen wel met al zijn promotie een deel van dit fenomeen mede veroorzaakt hebben. Tevens is de Engelse toerist sowieso verbonden met deze streek en een vorm van nostalgie drijft hen naar onze streek.

Wij vonden en vinden nog steeds dat in Poperinge, deze ontwikkeling nog te weinig geëxploiteerd wordt om de Horeca en het toerisme een serieuze duw in de rug te geven. De 'common' toerist bezoekt Toc-H, springt eens binnen in het stadhuis en zakt dan af naar Ieper, om musea en eetgelegenheden aan te doen. Nog te weinig van die bussen blijven hangen te Poperinge, er wordt voorlopig nog niets echt aangeboden als alternatief om dit 'soort' mensen hier blijft houden.

Wij pogen als “We'll Remember, POPS” een gezond alternatief aan te bieden. Er werd ons al door verschillende mensen gevraagd om te Poperinge of in de nabije omgeving, een centrum over WOI uit de grond te stampen. In feite pogen wij de stad en zijn oorlogsverleden te promoten. Dat we daarin slaagden bewijzen de vele vragen van menig toerist waar ze onze permanente locatie konden vinden. Wie weet? Het idee groeit om dit VEEL ruimer aan te pakken!
Erkenning kwam er reeds via het Leader II- project, waar we erkend en gesubsidieerd werden vanuit Provincie, het Gewest en Europa. 
Daarom zouden wij nog graag eens onze wens willen uitdrukken om de Stad en haar geschiedenis betreffende WO 1 te willen exploiteren via een permanente locatie. Géén concurrentie met de bestaande musea in de streek, maar een totaal andere invalshoek via het belichtingen van de
oorlog achter het front. Een uitbouw met aandacht voor dingen die specifiek zijn voor deze regio, vb de hospitalen, Ginger, het leven tussen soldaten, de APM,.......Er zijn tientallen onderwerpen welke te plaatsen zijn in Poperinge en welke voor de fronttoerist nog niet of te weinig werden uitgewerkt. We'll Remember, POPS deed dit reeds herhaalde malen en veel hebben we nog in petto, maar zou het niet attractiever zijn om al deze inspanningen voor een iets langere periode te kunnen exposeren/uit te leggen dan steeds maar enkele dagen.

Onze huidige samenstelling duwt ons meer en meer in de rol van onderzoek & ondersteuning. Zowel tijdens herdenkingen, tentoonstellingen, als in films en toneelopvoeringen, helpen we waar we kunnen.                          Via W.R.P.-ers -in het onderwijs- hebben we reeds diverse scholen bezocht en er ter plaatse uitleg gegeven.

Onze erkenning als internationale Gids door Toerisme Vlaanderen en ons lidmaatschap van de “The Guild of Battlefield Guides” in Engeland staat als garantie voor de geleverde kwaliteit !

Ook in de volgende jaren gaan we zeker verder in deze richting.

Veel leesgenot en wie weet, tot op een bijeenkomst?

Opmerkingen en of vragen, stel ze ons gerust!

 

Wat kan W.R.P. voor u doen?

Zowat alles, als het maar te maken heeft met de Eerste of Tweede Wereldoorlog!

 

Reeds meer dan 16 jaar gidsen we groepen doorheen de frontstreek,

en dit steeds in de historische uniformen van toen!

 

Verder staan er :

· opzoekingen (Wat deed mijn grootvader tijdens den Oorlog? Waar was dat?),

· deelnemen aan herdenkingen,

· het opbouwen van tentoonstellingen,

· Maken van boeken en  brochures,

· begeleidingen op maat op het 'echte' slagveld, in de uniformen van toen,

· deelnemen aan Levende Geschiedenis bijeenkomsten (o.a. Re-enactment),

· materiaal uitlenen voor toneel, films, documentaires,

· Verlenen van historisch advies en ondersteuning ivm WOI & WOII,

op ons programma.

Noem het maar op, we staan steeds ter beschikking!

Daar we veel 'op het front' zijn, zijn enkele pagina's nog in opbouw, sorry hiervoor.

Ivm boekingen, haast u, want vele data zijn reeds geboekt ivm 2014 –2018!!!

Een kleine test? Wat heeft Nobelprijs winnaar ‘Haber met Ieper? Wie waren "Les Joyeux"? Wie zei :" Hoeveel gouden kruisen men ook verzamelt, het laatste kruis is voor iedereen hetzelfde: een houten"? Waar in Poperinge is de "Franse poort"? Of wie zei “ Om deze oorlog te winnen, moeten we niet meer dokters hebben, neen, we moeten meer Duitsers doden!... Wie kan ze plaatsen?     

Wist je dat Generaal Haig WEL achter de invoering van het machinegeweer stond? En zelfs vroeg achter meer tanks?  W.R.P. probeert U de vele mythes rond WOI én WOII te verklaren.

Waarvoor staat W.R.P.?

De herinnering levendig houden aan de Grote Wereldbrand en in het bijzondere aan hetgeen wat er gebeurde hier in de “wijde” omgeving van Poperinge en ons land.

Dit door het houden van tentoonstellingen, het deelnemen aan officiële herdenkingen, het uitgeven van brochures en het gidsen van zowel scholen, de leek als de fanaat in de frontstreek. Tevens door uitleg te geven tijdens vb. bijeenkomsten van Re-enactors, tijdens vertelavonden,...

De vzw -in oprichting- probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen, om deze dat terug door te geven.      Het interviewen van de laatste overlevenden is hierin tevens vervat. Ook het uitbeelden van situaties van toen

- in impressies van de originele kledij en met unieke voorwerpen van toen-, is een van onze doelstellingen. Mede door het succes van onze WOI impressies, zijn we ook gestart met WOII. Foto’s van onze activiteiten staan op onze blog.

Officiële herkenning kwam er tijdens onze deelname aan het nationaal Militair defilé in 2014 en de internationale “100 jaar” herdenking in Luik—vanwege het Militair Legermuseum én de Belgische regering—wanneer W.R.P. werd uitgekozen om de Belgische troepen 1914 voor te stellen.


NOOIT MEER OORLOG!