We’ ll Remember, Pops

RE-ENACTING - Levende Geschiedenis - Re-enactment- Living History:

1917
(c) We'll Remember, POPS

W.R.P. neemt je mee naar binnen– en buitenlandse bijeenkomsten van Levende Geschiedenis!

Zo gaan we naar Frankrijk, UK, Duitsland, Nederland,...

(Foto: Beltring UK, GD 1944)

Of in ons eigen landje. Ook hier helpen we vaak mee aan de organisatie van Levende Geschiedenisbijeenkomsten.

 

(Foto: Belgisch Leger, 1914), Fort 2, Antwerpen

(c) We'll Remember, POPS

Re-enactment GrossDeutschland, UK(c) We'll Remember, POPS

Greandiers 1914levende geschiedenis

(c) We'll Remember, POPS

Via onze Franse vrienden doen we veel aan re-enacting over de grens. Twee dagen zonder publiek, leven zoals toen!

 

(Foto: Batterie TODT Fr, BEF 1940)

Naast onze hoofdbezigheid, het GIDSEN, neemt W.R.P. ook af en toe deel aan een “Levende Geschiedenis ”event.

We krijgen heel veel de vraag, wat is dat nu?

 

Wat zegt Wikipedia over deze hobby?

 

Levende geschiedenis is het uitbeelden van historische gebeurtenissen en/of tijdvakken door middel van demonstraties van het dagelijks leven in gereconstrueerde historische kostuums met gebruik van eveneens gereconstrueerde historische gebruiksvoorwerpen, op een bepaalde plaats (historisch of niet) voor educatieve doeleinden.

Zowel de kostuums als de gebruiksvoorwerpen zijn zo authentiek mogelijk nagemaakt, hetzij met nog steeds beschikbare materialen hetzij met materialen die zo veel mogelijk op de oorspronkelijke lijken.

 

Aan deze reconstructies gaat zeer nauwkeurig bronnenonderzoek vooraf. Deze bronnen kunnen zeer uiteenlopend zijn: archeologische bodemvondsten, geschriften uit de betreffende historische periode, moderne of gelijkende materialen en samenlevingen die qua samenstelling, vorm en/of gebruik gelijkenis vertonen met de betreffende historische oorsprong, en geschriften over de betreffende historische periode uit het meer recente verleden.

 

Levende geschiedenis wordt vaak in één adem genoemd met re-enactment, hoewel hiermee toch enkele verschillen bestaan: bij demonstraties van levende geschiedenis gaat het in de regel om uitbeeldingen van de totale historische samenleving (vaak met nadruk op huisnijverheid), terwijl in re-enactment demonstraties vaak de uitbeeldingen van historische veldslagen centraal staan. Ook hoeven re-enactment demonstraties niet per se educatief bedoeld te zijn, maar ook recreatief. Hierdoor hoeft de authenticiteit van dit soort demonstraties niet altijd even hoog te zijn.