Met de zigeuners aan tafel.

 

Tsjaio.(Thee zoals de zigeuners hem maken.)

 

IngrediŽnten:
1 theezakje
1 zakje vanillesuiker
een beetje kaneelpoeder
een halve of hele citroen
veel suiker

Zigeuners zijn niet gewoon om uit kookboeken te werken.Daarom geven ze ook niet de juiste hoeveelheden.Als ze iets lekker vinden doen ze er gewoon veel van in.Je kan dus ook zelf een beetje de hoeveelheden kiezen.

 

Kolatsja (koekjes)

 

Meng een potje margarine met suiker,eieren,een beetje kaneelpoeder en vanillesuiker.Neem bloem en meng alles.Rol het dan uit maar zorg ervoor dat het niet te dun wordt!

Je kan dan vormpjes maken met koekvormpjes of met een kop.
Leg alles op een bakplaat en dan bak je alles in de oven.

SMAKELIJK!

 

Tkartura (een gerecht met gehakt)

 

IngrediŽnten:

gehakt
in stukjes gesneden look
een ei,ook in stukjes gesneden
fijngesneden peterselie
stukjes paprika
paprikapoeder,zout,peper,bouillonblokjes
olie
bloem
tomatenpuree
hele paprika's die je kan vullen

 

Meng het gehakt met de look,het ei,de peterselie,het paprikapoeder,zout en peper en de gesneden paprika's.
Daarna neem je de paprika's en snij je het topje er van af.
Doe ook het zaad eruit en vul ze dan met het vlees.

Neem een pan met veel water,laat het koken en doe er de blokjes bouillon in.
Doe de paprika's in de pan en roer tot bijna al het water weggekookt is.De paprika's moeten niet heel blijven.

Nu doe je alles in een andere pot en daarin bak je alles met de olie.
Dan doe je er nog wat ajuin bij,de bloem,tomatenpuree en de rest van het kookvocht.

 

 

Bokoji (ongerezen brood)

 

Neem bloem,drie eieren en zout.Meng het met veel margarine.
Rol alles uit met een deegrol of met een lege fles tot het ongeveer drie centimeter dik is.
Dan moet je alles gaar laten worden in de oven.Dit brood is het lekkerst als je het warm eet.

 

Kavia (koffie)

 

Zigeuners gebruiken meer en meer een koffiezetapparaat maar er wordt nog dikwijls ook echte
'zigeunerkoffie' (eigenlijk Turkse koffie) gemaakt.

Zet een kleine koffiepot met water op het vuur.Doe er veel suiker bij.Laat het water met de suiker koken.
Doe dan wat van dit water in apart kopje,dit wordt gebruikt om de koffie als je wil nog te verdunnen.
Doe een paar koffielepels koffie in de pot met kokend water en suiker.(Het beste is als je de koffie zelf maalt met een koffiemolen.)
Laat alles nog even goed doorkoken.

Doe de koffie in heel kleine kopjes en je kan er ook wat melk bijdoen alhoewel zigeuners dit meestal niet doen.

 

Maanro (brood)

 

Maatbekers en weegschalen worden bijna nooit gebruikt bij de zigeuners.De kok bepaalt de hoeveelheden.

Neem dus heel wat lauw water in een kom en doe er gist(poeder) bij,zout,enkele eieren en meel.
Roer alles door elkaar en laat het een half uur rijzen.
Doe het in een ronde bakvorm en bak het.