Van IndiŽ tot BelgiŽ

We gaan om te beginnen terug naar het jaar 1407.

Toen kwam er een groep vreemdelingen aan in West-Europa.Ze zeiden dat ze trekkers waren uit Egypte.Ze zeiden pelgrims te zijn,mensen die rondtrekken voor hun geloof.
Daarom werden ze in sommige landen Egyptenaren,Gipten, Gypsies en Gitanos genoemd.

Later werd de naam 'zigeuner' gebruikt.
Dat komt van het Griekse woord 'athsinganoi' dat de naam was van een sekte in Klein-AziŽ.

In het begin werden de zigeuners goed ontvangen in de landen.Dat komt omdat ze een geleidebrief bij hadden van de Duitse keizer Sismund.Ook de paus en andere mensen van de kerk gaven deze vreemdelingen geleidebrieven.Met zo'n brief konden ze gemakkelijk door elk land reizen.Er stond dan bijvoorbeeld in van de vreemdelingen door te laten omdat ze op weg waren naar een bedevaartplaats zoals Lourdes of Santiago de Compostella.

In 1420 werd de eerste groep zigeuners in Brussel gezien.

 

Vanaf 1500 werd de rust verstoord voor de zigeuners.Dat komt omdat men zei dat de geleidebrieven niet echt waren en dat de vreemdelingen spionnen waren voor de Turken.De Turken waren toen vijanden .De zigeuners kregen dan ook het bevel weg te gaan en anders werden ze gevangen genomen en gemarteld.Vanaf dan werden de zigeuners als bandieten gezien.Ze moesten geen overtreding doen om gestraft te worden,alleen al door er te zijn werden ze opgepakt.

Er werd dan altijd een valse reden gegeven waarom ze gevangen genomen werden.Ze zouden hebben gebedeld of dingen hebben gestolen en dat was niet zo.

Vanaf de 16e eeuw werden de zigeuners bedreigd en er werden zware straffen gegeven zoals de neus open snijden en lichaamsdelen verbranden.

Veel landen gingen samenwerken om de zigeuners echt weg te krijgen.Je kan echt zeggen dat de mensen aan zigeunerjachten deden.De zigeunerjacht is op zigeuners jagen. Na deze jacht waarbij veel zigeuners vermoord werden,waren er geen zigeuners meer in BelgiŽ en Nederland.

In Hongarije en RoemeniŽ waren er nog wel zigeuners,deze werden als slaven gebruikt. Ze werden ook verplicht om in een huis te wonen, als ze niet in een huis wilden wonen, dan kregen ze de doodstraf.

 

Vanaf 1850 mocht niemand nog slaven hebben in Hongarije en RoemeniŽ.Daardoor trokken heel veel zigeuners weg uit deze landen.Sommige zigeuners kwamen naar BelgiŽ.Daar waren ze niet welkom.In de kranten werden weer de verhalen van vroeger geschreven over de zigeunerjachten,de diefstallen,het bedelen,... waardoor ze echt gehaat werden door iedereen.

 

Vanaf 1960 kwamen er nog meer zigeuners naar BelgiŽ.
Zoals veel vreemdelingen werden ook zij gevraagd om hier het vuil werk te komen doen.

Ook omdat er in veel andere landen veel armoede was en soms zelfs oorlog kwamen de zigeuners meer naar hier.

 

Vanaf 1990 zijn er nog meer zigeuners naar BelgiŽ gekomen omdat er geen muur meer was tussen Oost- en West Duitsland,omdat er oorlog was in JoegoslaviŽ en omdat er problemen waren tussen de verschillende volkeren van de Sovjetunie.

Wil je nog meer lezen over de haat tegenover zigeuners: