Leven op een woonwagenterrein.

 

Alle zigeuners mogen gewoon in elkaars woonwagen binnenlopen.Ze weten dus ook wat de anderen doen,waarmee zij bezig zijn.De groep is heel belangrijk,ze komen dan ook altijd voor mekaar op.

De grootouders hebben het meest te zeggen.

Als kinderen gaan trouwen of samenwonen dan zorgen de ouders voor een woonwagen naast de eigen woonwagen.Soms lopen verliefde kinderen eerst weg.Daardoor laten ze aan iedereen weten dat ze uit de woonwagen van hun ouders wegwillen.Na 1 of 2 dagen komen ze dan terug.

 

De zigeuners hebben hun eigen taken.

De vrouw zorgt voor het huishouden en voor de kinderen en ze zorgt dat de woonwagen proper blijft.

De man neemt de beslissingen die niets te maken hebben met het huishouden.Hij grijpt ook in wanneer een nieuwe regels moeten komen of als er problemen zijn.

 

De baby's en de kleuters van zigeuners worden verwend en vertroeteld.

Als het kind ouder wordt,dan wordt het minder vetroeteld maar wordt er veel toegegeven.De ouders willen hun kinderen zo snel mogelijk als volwassene behandelen.

Daarom gaan de jongens al op jonge leeftijd mee met zijn vader bijvoorbeeld auto's verhandelen en de meisjes nemen al snel de taken van de moeder over.Jonge meisjes passen op de jongste kinderen en doen veel in het huishouden.

 

Zigeuners hebben een eigen wereld.Ze kennen mekaar allemaal goed en ze weten wat er allemaal gebeurt.

Bij feesten en bij droevige gebeurtenissen valt dit op:iedereen feest mee of iedereen is verdrietig als er iemand ziek is of sterft.Zigeuners leven zonder klok: ze eten als ze honger hebben,slapen als ze moe zijn en staan op als ze uitgeslapen zijn.Zo kunnen kinderen pas gaan slapen als de rest van het gezin bijvoorbeeld geen tv meer kijkt of niet meer praat.