Violen die lachen,spreken en huilen.

Er zijn veel mensen die zeggen dat ze zigeunermuziek spelen maar ze hebben vaak geen zigeunerbloed in de aders,het zijn geen echte zigeuners.

De zigeuners hebben een paar instrumenten meegebracht naar Europa zoals de viool en de panfluit.

Zigeuners kunnen van een heel eenvoudig liedje een prachtig muziekstuk maken door er dingen bij te doen.

Er is een verschil tussen de muziek van zigeuners die op een vaste plaats wonen en de muziek van zigeuners die nog rondtrekken maar ze zijn allebei heel mooi.Zigeuners spelen vooral de liedjes van het land waar ze zijn maar ze spelen de volksliedjes zo mooi en anders dan de mensen van het land zelf.Het hangt af van waar ze wonen welk instrument het belangrijkste is.Bij de sinti is dat de viool en bij de gitanos van Zuid-Europa is dat de gitaar.

De zigeuners speelden vooral bekende volksliedjes omdat ze daardoor er meer geld mee konden verdienen.De zigeuners die muziek maken worden door de rest gezien als de adel van alle zigeuners.

Er is ook nog een andere soort muziek die minder bekend is maar echter lijkt: het zijn eenvoudige liedjes waarbij de stem heel belangrijk is.Ze spelen met hun mond instrumenten na en bij het zingen klappen ze in de handen.De Rom vinden deze muziek heel mooi.

 

cd-tips: