Ivo van Orshoven


Wat hij zoal deed...

Voor Ivo van Orshoven begon het allemaal op Nieuwjaar 1946. Om zes uur ‘s ochtends. Die eerste keer was hij natuurlijk nog wat te jong om mee te feesten, maar sindsdien maakte hij dat dubbel en dik goed. Hij had zwart haar en blauwe ogen en schreef met zijn linker. Dat laatste zorgde soms voor verwarring omdat hij van beroep rechter was. Schrijven wou hij altijd al, maar pas toen er in het gezin Van Orshoven een vierde baby op komst was, kwam het er ook eindelijk van. Het werd de volwassenenroman Het lied van Iram die bekroond werd met de E. Vlieberghprijs. Geen beter manier om de smaak voorgoed te pakken te krijgen. Toen zijn jongste dochter vroeg: ‘Wanneer schrijf je eens iets voor mij?’ begonnen er ook kinderverhalen uit zijn pen te rollen. En ook die vallen in de prijzen! De zoon van Zwartbaard kreeg de Prijs van de Provincie Antwerpen 1996.

Op 24 april 2000 overleed Ivo van Orshoven onverwacht.


Wat hij zoal dacht bij...

taal: Een paradox. De mens vindt de taal uit omdat hij er behoefte aan heeft zijn gedachten met een ander te delen. En vervolgens gaat hij die taal gebruiken om de ander te misleiden over wat in hem leeft.

appel: Toen ik klein was, had ik een vriend die met zijn blote handen een appel kon doorbreken. Als ik dat probeerde, kreeg die appel alleen bruine vlekken.

Sinterklaas: Ik heb mijn eigen baard...

pet: Alles wat ik op mijn hoofd wil dragen, raak ik kwijt. Zelfs mijn haar.

babbelen: Het leukst wanneer het niet mag.

verjaardag: Een familietraditie. Ik verjaar op dezelfde dag als mijn grootvader en zijn vader, namelijk op Nieuwjaar.


Straf!

Ik werd toevallig ‘ontdekt’ door een surveillant op de middelbare school die me een strafwerk had opgelegd: een opstel van vier bladzijden schrijven. Bij een verhaal voor een strafwerk keek je niet zo nauw. Je bleef maar schrijven tot je onderaan de vierde pagina was, en daar stopte je. Desnoods midden in een zin. De dag nadat ik mijn opstel had afgegeven, kwam de surveillant naar me toe. Hoe het dan wel afliep, wilde hij weten. Ik had er, eerlijk gezegd, geen seconde over nagedacht. Maar ik liet in mijn kaarten kijken. Ten slotte droop hij af. De eerste dagen daarna heb ik me voorbeeldig gedragen. Aan zijn ogen kon ik zien dat hij loerde op een kans om me die ontknoping toch nog te ontfutselen.


Wat hij zoal schreef...

Alsjewiewas?, 2000

Voor Vincent Guldenboord is de vakantie maar saai. Van zijn deftige ouders mag hij niet buiten spelen. Als zijn klasgenoot Abdellah een toverboek binnensmokkelt, belanden de jongens in een wondere wereld: Vincent wordt Abdellah en Abdellah zit in de chique kleren van Vincent. Wie droomt er niet van even iemand anders te zijn? Voor Vincent en Abdellah wordt het werkelijkheid. Dat leidt tot knotsgekke situaties.

vanaf 9 jaar

 

De dertiende Zwarte Piet, 1999

Aan kinderen heeft Sardo een grondige hekel. Daarom rooft hij ’s nachts gewetenloos hun speelgoed. Maar op een nacht loopt het bijna mis. Hij wordt betrapt en kan zich alleen nog redden door de schoorsteen. En wie loopt hij tegen het lijf bovenop de daken? Natuurlijk, Sinterklaas en zijn Pieten. Blijkbaar merkt niemand, ook de Sint niet, dat even later niet twaalf maar dertien Zwarte Pieten hem vergezellen…

vanaf 9 jaar

 

Zwarte wolken over Orchis, 1997

Kareltje is vast van plan nooit om iemand te geven. Alleen zo kan hij het ver schoppen in de tovenarij. Dat is de eerste les van Melas, zijn leermeester. Maar op een dag duikt Melleke op.

vanaf 10 jaar

 

De zoon van Zwartbaard, 1994

Zwartbaard is de knapste zeerover en de dapperste vrijbuiter van de zeven wereldzeeŽn. Sammy is trots op zijn pa en droomt ervan een even groot zeerover te worden, zeker wanneer hij voor zijn verjaardag drie heel bijzondere cadeautjes krijgt. Maar het blijft niet bij dromen alleen.

vanaf 10 jaar

 

Spokenspektakel, 1993

Everhart de Weerbarstige, graaf van Gavre tot Gort, en zijn familie dwalen - sinds ze in de Middeleeuwen werden uitgemoord - rond in het voorvaderlijke kasteel. Maar dat zal nu ingericht worden als een museum! De geesten zweren dat ze niet zullen rusten voor ze alle indringers verjaagd hebben.

vanaf 10 jaar

 

Verkrijgbaar in de boekhandel.

Davidsfonds/Infodok

Blijde-Inkomststraat 79-81

3000 Leuven

Tel.: 016/310.600

Fax: 016/310.608

E-mail: informatie@davidsfonds.be