de mens achter de Kerk.
Een blik achter de schermen van het instituut Kerk
Ontdek het hier. Scroll naar beneden.
Voor de meesten is God abstract, ontastbaar. Het is aan de mensen, werkzaam binnen de Kerk, om Hem dagelijks een tastbare vorm te geven en de boodschap van boven naar beneden te brengen.

Auteur Petra Van Caneghem wilde die echte stem van de Kerk aan het woord laten en verzamelde daarom 33 persoonlijke getuigenissen: uniek, grappig, ontroerend. Ze tonen wat het christendom vandaag is, wars van alle cliches en negatieve berichtgeving. Broer Wouter Van Caneghem gaf deze mensen een gezicht, door middel van een reeks prachtige portretten.

Gebundeld vormen ze de inhoud van het boek De mens achter de Kerk.

Je kan het boek hier bestellen.

Johan Poppe:

Een van de internen stond op een dag met een koffer op de stoep. Hij was niet meer welkom bij het pleeggezin waar hij verbleef en is hier dan blijven hangen. Onlangs belde hij me op om me proficiat te wensen. Ik wist niet wat ik hoorde! Ik was zijn vader, zei hij, en nu hij zelf vader zou worden, werd ik grootvader (straalt).

Jos Wouters

Het is echter niet omdat je priester bent, dat je vrij bent van die typisch menselijke indrukken en gevoelens. Ook in de abdij kunnen er hechte vriendschappen ontstaan en steken er misschien wel onverwachte verliefdheden de kop op. Je gaat er alleen op een andere manier mee om.

Tongerlo

Maar je kunt als kloosterling wel gierig zijn in wat je hebt en wie je bent, in je omgang met de medemens en je relatie met God. Gierigheid is een bekoring voor iedereen. Niet alleen op materieel vlak, maar ook in je inzet, je naastenliefde.

Weet je wat grappig is? In de stad heeft niemand de gewoonte elkaar te groeten op straat. Klasgenoten die ik jaren niet heb gezien, spreken me nu ineens wel aan. Dan vraag ik me soms af waarom. Omdat ik priester ben en ze trots zijn dat ze mij kennen of omdat ze binnenkort een sacrament nodig hebben? Ik weet het niet goed. Misschien moet ik maar gewoon uitgaan van het goede van de mens.
Op 15 oktober 2013 werd het boek voorgesteld in het Toreke in Gent. Een gezellig eetcafe in de buurt van het Rabot. Een 100-tal genodigden waren aanwezig om te genieten van deze prachtige avond. Er was een zetelgesprek met Koen Blieck, Filip Hacour, Pol Verdoodt en Jeanne Devos. Nadien was er een receptie met drank en hapje en de mogelijkheid om het boek te laten signeren door de auteurs.