Voor onszelf, voor het publiek of de middenweg?

Een covergroep met de dienstjaren van Yip ontwikkelt als vanzelf een soort identiteit die onlosmakelijk verbonden is met de groepsleden. Een beeld komt tot stand waarin een visie schuilt over het idee covergroep. En geen langebestaande bands zonder de kunde overweg te kunnen met het aloude Belgische compromis. Daarom is de visie van Yip een gemiddelde van onze individuele meningen en smaak.

Onze beginperiode niet meegerekend, zijn we gestart als pure StuBru-afrekeninggroep uit de tijd van Faith No More, Therapy, Alice in Chains, Red Hot Chili Peppers, kortom het meer alternatieve werk. De muziek die in onze genen zit. Dit werkte heel goed bij gelijkgezinden maar deze waren, zijn, niet altijd even talrijk. Met andere woorden, bij sommige optredens had een groot deel van het publiek gewoon andere verwachtingen. Bij het boeken van een covergroep is dat verwachtingspatroon soms heel rigide. Eénzijdig en simpel bekeken is de taak van een covergroep voor ambiance zorgen. Organisatoren willen een feest, veel publiek en een goede reclame met het oog op volgend jaar. De vraag was blijven we koppig op koers of doen we water bij de wijn?

De evolutie kwam neer op ja en nee. De overgang naar een populairder setlist was niet eenvoudig. Het zat en zit niet van nature in ons systeem. Maar natuurlijk wil elke groep toch ook wel op regelmatige tijdstip de kick van het podium voelen en daarvoor moet je gevraagd worden. Het is een zoektocht waarbij ongetwijfeld foute nummers en beslissingen de revue passeren. We geloven graag dat we nu dicht bij een ideale mix gekomen zijn om op een respectabele manier te voldoen aan het begrip ambiance zonder onze broek af te steken.
Het is niet te schatten hoeveel fantastische nummers er zijn die veel meer live zouden moeten gebracht worden. Alleen werken die nummers niet allemaal even goed op de partyschaal. Het gevolg is het verplichte gevoel te vissen in de kleinere vijver van mainstream tophits met als gevolg het ‘Radar Love-syndroom’ zijnde zeer vergelijkbare playlists. Kiezen is moeilijk, zeker wanneer een groep uit 7 leden bestaat. De huidige medleytrend omzeilt dit keuzeprobleem maar is voor ons duidelijk een brug te ver.

Voor Yip is genre geen issue. Een nummer wordt bekeken vanuit zijn eigen verdienste, niet tot welk vakje het behoort. Country, rock, pop, funk, punk, new wave, grunge,… overal vind je pareltjes. Dus zijn wij constant zoekende, naar evenwicht tussen ambiance en nummers die een meerwaarde kunnen geven aan een optreden. Altijd met respect voor alle songs die we spelen want om misverstanden te vermijden, de ambiancesongs zijn uiteraard ook pareltjes, alleen live veel gehoorde.

Kan je ons met het oog op onze playlist een gebrek aan consequentie in visie verwijten? Waarschijnlijk wel want het gaat over smaak en gevoel, discussies zijn niet te vermijden en zelfs wenselijk. Songs moet je ook de kans geven om te groeien en als het niet werkt voor groep en, of publiek, dringen nieuwe keuzes zich op. We zijn en blijven zoekende en we kijken uit naar collega’s die ons verrassen en boeien met hun songkeuzes.

In dit geheel passend verwijzen we naar onze Yip Alterego pagina.