DUIK EENS ONDER IN VIRTUELE BELGISCHE MUSEA


 
 
Wandel door deze 8 musea en verzamel zodoende de TB code van de  C.O.
Succes...
   
 
       
1)  Raken oude muziekinstrumenten een snaar?   Opdracht  
           
Het Museum Vleeshuis in Antwerpen dateert uit de zestiende eeuw en telt zeven verdiepingen, van de kelder tot de nok van het dak. Je hoeft niet te gluren door het sleutelgat! Werp gewoon een blik doorheen de rijke geschiedenis van dit gildehuis via een virtuele rondleiding. Hier worden zeshonderd jaar aan muziek, dans en eeuwenoude muziekinstrumenten tentoon-gesteld. Zet wat klassieke muziek op, wals door de living en beeld je in dat de Antwerpse muzikanten op een oude tamboerijn of harp speelden. <klik hier>     Wannes Van de Velde heeft hier een aantal poesjepoppen hangen, waaronder de Neus die voorkomt in een bekend liedje van hem.
Maar Wannes gebruikte het vleeshuis ook voor geluidsopnames van 2 toneelstukken.

Het eerste karakter van de museum code is:

stapeltel het jaartal - 10
=> de letterwaarde van dit getal
 
           
2)  Kruip in de onderbuik van de Brusselse hoofdstad   Opdracht  
       
Gefascineerd door de Brusselse onderwereld? Kruip in haar kelders: de riolen. Zonder druppels in je nek of vreemde geurtjes zie je via foto’s en filmpjes hoe het ondergronds rioolnet eruit ziet. De virtuele museumrondleiding geeft een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van dit bijzondere buizenstelsel. Bezoek het Riolenmuseum zonder je rubberlaarzen te moeten aantrekken. <klik hier>   Romeinse tuin: De Romeinen waren een van de eerste die riolering ...   In de lange gang kom je een straatnaam tegen.

Het tweede karakter van de museum code is:

la sixième lettre de cette maison effrayante
 
           
3)  Beleef meer met onze striphelden   Opdracht  
       
Eindelijk tijd om die strips nog eens uit de boekenkast te halen. Ga zitten aan de open haard en beleef de nostalgische momenten van Asterix en Obelix opnieuw of verbaas je over de tekenkunst van Hergé en zijn avontuurlijke held Kuifje. Benieuwd naar het verhaal achter de strips? Spring virtueel even binnen in het Belgische Stripcentrum in Brussel en laat je kinderlijke fantasie helemaal los. <klik hier>
    Aan de ingang al kunnen de stripfanaten al watertanden van de vele bekende figuren en attributen zoals bvb de raket van Kuifje.

Maar wat brengt Obelix vrolijk mee voor jullie geocachers ? Een....

Het vierde karakter van de museum code is:

stapeltel het woord : x - 17
=> letterwaarde van dit getal
 
       
 
           
4)  Gent uit de doeken: vroeger en nu   Opdracht  
           

Wil je binnenkort op citytrip naar Gent? En ben je benieuwd naar het verhaal van deze middeleeuwse stad? Ga op wandel in het virtuele stadsmuseum van Gent: STAM. De veertiende-eeuwse abdij, het zeventiende-eeuwse klooster en de eenentwintigste-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verleden, heden en de toekomst ontmoeten elkaar: van middeleeuws metropool tot stad van kunst en cultuur. Klikken en wegwezen! <klik hier>

Mocht de link niet werken, copieer dan onderstaande link in je browser
https://www.google.be/maps/@51.04385,3.7172937,3a,75y,7.78h,90t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipO5QiS5ZSacxkijV-r5UXCe_mXq-GXa8v1hTg5y!2e10!3e11!6shttps://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipO5QiS5ZSacxkijV-r5UXCe_mXq-GXa8v1hTg5y=w203-h100-k-no-pi-0-ya4.9098167-ro-0-fo100!7i13312!8i6656

    Je bent aanbeland op de eerste verdieping.  Kijk gerust eens rond in het STAM.  Maar hoe geraak je in de shop ?

Want hoeveel mannelijke medewerkers vindt je achter de balie ?

Het derde karakter van de museum code is:

de cijferwaarde + 2
 
           
5)  Op schattenjacht in het Museum van de Nationale Bank van België    Opdracht  
           
 Heb je La casa de papel volledig gebingewatcht? Dan is het nu tijd om het Museum van de Nationale Bank van België van dichterbij te bekijken. We plannen geen overval. Maar open gerust de kluis van het museum en ontdek onze nationale schatkamer. Een gebouw gevuld met oude munten, biljetten, penningen en goederengeld. <klik hier>     Een prachtig gebouw van binnen in neo-gotische stijl, maar aangepast aan de moderne tijden.  Een bezoek hier, is écht zijn geld waard LOL

In de fel verlichte zaal vind je een vergroting van een Grieks euro biljet.

Noteer alvast dit cijfer en noem dit €
 
           
6)  Waals wapenarsenaal       Opdracht  
           
Ben jij een fan van oude wapens? In de collectie van het Koninklijk Museum van Mariemont vind je een verzameling van verschillende soorten dolken en speren van overal ter wereld. Uit welk materiaal zijn deze wapens vervaardigd? Waarvan zijn ze afkomstig? En tijdens welke expedities werden ze gebruikt? Kom het te weten op de website van het museum. <klik hier>     Geen !
Jammer genoeg is deze Waalse website niet zo spectaculair dan alle andere hier aanwezige. Desalnietemin vindt je daar allerlei wapens (uiteraard), ook porselein-en keramiekwerk, alsook glaswerken van Val Saint Lambert.
 
           
7)  Ontdek de schatten van Luik   Opdracht  
           
De mooiste kunst van de stad Luik op één plek verzameld? Jawel, het is het geval in La Boverie. Grote meesterwerken zoals die van Monet, Picasso, Magritte en Delvaux hangen hier aan de muur. Een virtuele rondleiding geeft je een historisch overzicht van de zestiende eeuw tot nu. <klik hier>     In een gallerij van La Boverie, hangt dit schilderij van badende mensen in de jaren '20.
Rechts ervan hangt een schilderij met spelende kinderen van Francisque Poulbot.

Het vijfde karakter van de museum code is:

€ / (aantal kinderen) -4
=> letterwaarde van dit getal
 
           
8)  Een kunstig allegaartje in het Museum Kunst en Geschiedenis   Opdracht  
           
In de fotogalerij van het Museum van Kunst en Geschiedenis snuister je door een ruim aanbod aan kunstwerken. Je vindt er bijvoorbeeld enkele pronkstukken uit de muziekwereld, zoals een hommel: een eeuwenoude zither. Maar evengoed komen een drinkhoorn als grafgift of een Egyptisch mummiemasker in je vizier. <klik hier>     Ook hier weer een flauw afkooksel zonder veel technologische fantasie van de website bouwers (zucht).
Op hun 'Highlights' staat onder andere een vreemd soort Ventieltrompet van de bekende Belgische instrumentenbouwer Adophe Sax.

Stapeltel de inventarisnummer tot 1 cijfer

Het laatste karakter van de museum code is:

2 x het bekomen cijfer
=> letterwaarde van dit getal
 
           
    ©  P@je