Dystonie

Ü Terug naar trefwoordenlijst

Onder de term Dystonie beschrijft men een motorische stoornis gekenmerkt door aanhoudende spiercontracties die leiden tot abnormale houdingen en/of herhaalde bewegingen, vaak in torsie. Dystonie kan leiden tot dwangstanden van het betrokken lichaamsdeel.

Soorten van dystonie

Focale dystonie

Dit is de meest voorkomende vorm van dystonie waarbij de spieren van één lichaamsdeel betrokken zijn:

nek en hals

=> torticollis spasmodica

oogleden

=> blefarospasme

mond en kaak

=> oromandibulaire dystonie

stembanden en keel

=> spasmodische dysphonie

hand

=> schrijverskramp

Segmentale dystonie

Deze vorm omvat dystone bewegingen/houdingen van aangrenzende lichaamsdelen. Bijvoorbeeld een samengaan van torticollis met dystonie van de arm.

Gegeneraliseerde dystonie

Dit is een uitbreiding van de segmentaire dystonie en betreft alle lichaamsdelen in een zekere mate. Bijvoorbeeld de 'dystonia musculorum deformans'.

Hemidystonie

Hier betreft het de spieren van één lichaamshelft en is meestal het gevolg van een hersenbeschadiging.

Wat zijn de klachten?

Bij de torticollis spasmodica merken we onwillekeurige draai- en trekbewegingen van het hoofd of een langdurige abnormale stand van het hoofd. Pijn in de nek kan het gevolg zijn met uitstraling naar hoofd en schouders. Blefarospasme kan in een aantal meer uitgesproken gevallen functionele blindheid geven door quasi continu samentrekken der oogleden, waardoor dus het zien op zich soms moeilijk of onmogelijk wordt. De spasmodische dysphonie patiënt is moeilijk verstaanbaar. Oromandibulaire dystonie geeft spraak- en kauwproblemen. Schrijfkramp bemoeilijkt ernstig het schrijven.

Wat is de oorzaak?

Dystonie is geen spierziekte, maar is het gevolg van een stoornis in de hersenen met als gevolg een abnormale prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren.

Wat zijn de gevolgen?

In ernstige gevallen kan de aandoening leiden tot gedeeltelijke of gehele arbeidsongeschiktheid. Het ziektebeeld komt weinig voor waardoor de gemiddelde arts het vaak laat herkent.

Hoe te behandelen?

Medicamenteuze, fysiotherapeutische, psychologische en in sommige gevallen chirurgische behandelingen geven voor een gedeelte van de patiënten een gunstig resultaat. Een botuline-toxine behandeling lijkt voor een grotere groep patiënten met focale en segmentale dystonie een gunstig effect te geven.

Informatie wordt verstrekt door: Zelfhulpgroep voor Dystoniepatiënten

Website: www.dystonie.be