Zuid-Amerika

Uruguay

BraziliŽ

ArgentiniŽ

 

Situering

Zuid-Amerika ligt ten zuiden van het Noord-Amerikaanse continent, en wordt omsloten door de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan. Ten noorden van het continent ligt de Caribische Zee en in het oosten van het werelddeel bevindt zich het Andesgebergte. Helemaal in het zuiden van het continent ligt vuurland gesitueerd, de poort naar Antarctica.

Definitie

Zuid-Amerika wordt gedefinieerd als:

  • het Zuid-Amerikaanse vasteland

  • de eilanden op het Zuid-Amerikaans continentaal plat

  • eilanden die niet op het Zuid-Amerikaans continentaal plat liggen maar gewoonlijk beschouwd worden als behorend tot Zuid-Amerika

  • de zogenaamde Darien Gap op de grens van Panama en Colombia wordt aangemerkt als de grens tussen Zuid-Amerika en Noord-Amerika

Taal

In Zuid-Amerika worden vele talen gesproken, waarvan er zeven officieel erkend zijn door de verschillende nationale regeringen. De grootste talengroep in Zuid-Amerika is ongetwijfeld Spaans (Colombia, Venezuela, Equador, Peru, Bolivia, Paraguay, Chili, ArgentiniŽ en Uruguay), gevolgd door Portugees (BraziliŽ). Ook Engels (Guyana), Frans (Frans Guyana) en Nederlands (Suriname) worden er gesproken. Verder zijn er ook nog twee indianentalen die officieel zijn erkend: Quechua (Bolivia, Peru en ArgentiniŽ) en GuaranŪ (Paraguay en ArgentiniŽ).

Volkeren

Een groot deel van de Zuid-Amerikaanse bevolking bestaat uit Europese inwijkelingen, vooral dan uit Spanje, Portugal en ItaliŽ. Vooral in ArgentiniŽ, Uruguay en BraziliŽ is dit duidelijk merkbaar. BraziliŽ heeft overigens ook een niet onbelangrijk aantal Afrikaanse inwijkelingen. In de andere landen op het continent vind je ook nog redelijk wat inboorlingen; zij stammen af van de vroegere GuaranŪ- en Incarijken. Chili, Bolivia en Paraguay hebben nog een vrij groot indianenbestand, en de indianentaal leeft er ook vandaag nog. De laatste bevolkingsgroep die men kan terugvinden op het Zuid-Amerikaanse werelddeel is de Amazonebevolking. Zij leven teruggetrokken, diep in het Amazonewoud, en houden er nog hun eigen gewoontes op na.

Klimaat

Zuid-Amerika kent een zeer grote variŽteit aan klimaten. Bijna elke soort klimaat is er terug te vinden. In het Noorden van het continent vind je een subtropisch klimaat met het hele jaar door aangename temperaturen en geregeld een beetje nattigheid. Net onder deze zone, in het midden van het continent heerst er een tropisch klimaat met een droog en nat seizoen, en met temperaturen die de 40įC gemakkelijk overschrijden. In het oosten van het werelddeel vinden we dan weer een bergklimaat terug. De warmere dagtemperaturen en de koude nachttemperaturen zijn er typisch, en ook de zeer schrille wind is karakteristiek voor dit klimaat. Meer naar het zuiden vind je onder andere ook nog een woestijnklimaat, een steppeklimaat een Mediterraans klimaat en een toendraklimaat.

 

 

Externe Links: