Eigen zwembad bouwen

Na vele jaren sparen, kan mijn jeugddroom eindelijk verwezenlijkt worden. Op deze website probeer ik de kandidaat zwembadbouwer (betonnen zwembad met polyester bezet) wegwijs te maken in de verschillende stappen en problemen die je kan tegenkomen naar het voltooien van je eigen zwembad. Ik ga hier tevens chronologisch alle vorderingen en handelingen aanhalen, te beginnen met de vergunningsaanvraag.

Vergunningsaanvraag

Zeker tijdig beginnen met infogaring. Denk maar niet dat je zwembad er binnen een half jaar zal staan. Ga zeker eens langs bij grote zwembadbouwers / fabrikanten en laat je door verschillende specialisten informeren over de types zwembaden en de voor- en nadelen van elk type (deze spreken mekaar vaak tegen). Kies voor degelijkheid en kwaliteit (en garanties), ga niet met de eerste (vaak goedkoopste) in zee. Vraag zeker tussen 3 en 5 offertes aan. Hierdoor leer je ook nog bij inzake verschillende aandachtspunten, bovendien merk je ook een groot prijsverschil. Ook beschik je via deze offertes over degelijke schetsen en handige weetjes. Vergelijk uitvoerig alle offertes en neem uiteindelijk een beslissing zodat je exact weet wat je wil.
Ga eerst eens langs bij de bouwdienst (ruimtelijke ordening) van je stad / gemeente, en laat je daar informeren naar de mogelijkheden en vooral de verplichtingen. Momenteel mag je zonder vergunning een zwembad bouwen van 30 m² (wordt momenteel gewijzigd - positieve evolutie voor de zwembadbouwer). Let wel op, dit is elke verharding rond het zwembad meegeteld! Als je dus een looppad voorziet van 1 m rond het zwembad, schiet er niet zo veel meer over om deftig te zwemmen. Onder 30 m² valt vb een zwembad van 8 x 4 m in ovale vorm (zonder looppad). Als rechthoek heb je dan vb 4 x 7,5 m (zonder looppad). Ik weet niet of dit in de praktijk een probleem zou geven en of er beboet wordt bij overtredingen door het looppad. Ikzelf heb het zekere voor het onzekere genomen en heb de hele vergunningsprocedure doorlopen. Uiteraard neemt dit enige tijd in beslag. Probeer zo te plannen dat je project af is net voor de zomer, dit opdat je alles dan uitvoerig kan testen. Je kan via verschillende websites (o.a. die van je gemeente / stad) de bouwaanvraagformulieren downloaden.

Bezint eer ge begint: Er komen bij een zwembad heel wat permanente onkosten (en werkuren) kijken. Zo heb je uiteraard de zwembadprijs, maar ook je energiekosten, je verbruikskosten (chloor / water / PH-regelaar / .....) en de vele uren dat je zal poetsen en onderhouden. Vergeet zeker niet dat mogelijk ook het kadaster kan aankloppen aan je deur.  Ook je verzekering zal in sommige gevallen aangepast dienen te worden (een hagelbui kan heel wat schade aanrichten).

Project

Ik heb gekozen voor een oplossing waarbij ik zelf nog kan kiezen welke aannemers ik gebruik voor de verschillende werkzaamheden. Op deze wijze kan je de beste van elk kiezen (goed bevragen bij vrienden / collega zwembadbouwers, ...). Je hebt wel iemand nodig die heel wat kennis en ervaring heeft in de zwembadwereld en die het project wil leiden. Mijn zwembad moest voldoende groot zijn om toch een beetje in te kunnen zwemmen, ik heb dan gekozen voor een zwemgedeelte van  10 x 5 m en een inlooptrap over de ganse breedte  (5m) van 2 m. Het wateroppervlak meet dus 12 x 5 m. Het leuke aan mijn project is dat de projectleider voorstelde om met een verzonken nis te werken. Hier zit de rol laminellenafdekking (solar) in de inlooptrap ingewerkt, plaats gewonnen dus!
Indien u mijn gedreven projectleider wenst te contacteren kan dit op volgend mailadres : beauty.hair.and.cars@euphonynet.be (kopiëren en plakken in mailapplicatie)
Achter het zwembad wordt een klein tuinhuis geplaatst (3 x 3.3 m = geen afzonderlijke vergunning nodig op moment van plaatsing - wordt ook versoepeld door wetgever).


Foto-overzicht (+ tijdslijn) van de werkzaamheden


1. plaats waar zwembad gaat komen (afgepaald)
apgepaalde zwembadzone
Denk goed na over de keuze van de plaats. Zet desnoods het jaar voordien een plastieken zwembad, zodoende ken je de voor- en de nadelen van die plaats. Hou rekening met zon- en schaduwplaatsen. Bereikbaarheid WC / omkleedruimte / douche / woning / berging / tuinhuis / ... . Windrichting (skimmers) en windbescherming (waar veel wind is, koelt het water sneller af). Pollutie door vb grasmaaien of boombladeren dient vermeden te worden.
Graafwerken (6 mei)
graafwerken
Kies voor een degelijke firma met ervaring die goed is uitgerust en over degelijk materieel beschikt. Een perfect uitgegraven zwembad bespaart latere problemen (niveauverschillen/ extra uitgravingen/ ...). Hou ook rekening met aflopen, regenputten, leidingen van water en electriciteit, enz ... .
Laat best op voorhand bepalen (boring) of er grondwater zit (anders 2 weken pompen plaatsen).

Uitgegraven zwembad

uitgegraven zwembad
Het uitgegraven gat is dus heel wat groter dan het uiteindelijke zwembad. Voor zwembad van 5 x 12m werd een gat gegraven van ongeveer 6,5 op 13,5 m . Bovendien werd bovenaan ook reeds een strook afgegraven voor de stabilisé van de latere verharing (25 a 30 cm diep).


Aanbrengen plastiek
(7 mei)
plastiek aanbrengen

Onder de vloerplaat wordt eerst een plastiek aangebracht.

Plaatsen wapening
(7 mei)
Vastzetten betonijzers
Werk zo degelijk mogelijk. Ik heb gekozen voor een dubbel net van 10 mm dik. Dit betekent dat er eerst (betonnen) afstandhouders geplaatst werden op de plastiek. Dan eerste netten (10 mm) leggen. Vervolgens afstandhouders (metaal) van 12 cm en dan het tweede net van 10 mm dik. Deze worden dan met metalen bindijzers vastgedraaid (zie foto).


Wapening afgewerkt

geplaatste betonnetten
De wapening is afgewerkt en de beton kan gestort worden. De bodemput (is om zwembad leeg te pompen) dient wel reeds geplaatst te worden en kan nan nadien niet meer gewijzigd worden.

Betonpomp
(8 mei)
betonpomp
Gezien niet het ganse zwembad bereikbaar was, werd een betonpomp gevraagd waardoor wel het hele zwembad bereikbaar was (tot +- 20 m).

Volstorten met beton

volstorten met betonpomp


Polijsten (polieren)
(8 mei)
polijsten van beton
De beton dient gepolierd te worden om een glad oppervlak te hebben (wordt zwembadbodem).

Betonblokken geleverd
(10 mei)
 vloerplaat met betonblokken
De betonblokken worden rechtstreeks op de vloerplaat geplaatst. Het gewicht dient gespreid te worden over de hele betonplaat. Probeer exact uit te rekenen hoeveel stenen je nodig hebt, want nadien manueel in- of uitladen van de blokken is zwaar werk! (ik kan het weten)


Aanvang metselwerken
(21 - 22 mei)
aanvang metselwerken
Om de mortel beneden te krijgen, werd een glijbaan in mekaar getimmerd, dit werkt prima.

Vordering metselwerken

Metselwerken
Stilaan begint de kuip vorm te krijgen

Afwerken muren

opkuisen muren
De voegen worden netjes egaal gemaakt, overtollige mortel wordt opgeruimd.

Bepleistering

cementplijster
Aan de buitenzijde van de kuip wordt een cementbepleistering aangebracht.

Aanbouw trap

aanbouw trap
Een tijdrovend precisiewerk is het uittekenen en opwerken van de trap.

Opwerken trap

trap
Zorgvuldig wordt de trap opgemetst, reeds voorzien van inspuitkoppen e. a. voorzieningen.

Einde ruwbouwwerken trap

einde ruwbouw trap
Voltooide trap (ruwbouw) volgens specifieke maten en afmetingen om met deze speciale verzonken nis te werken.

Einde ruwbouw zwembadkuip
(22 mei)
einde ruwbouw kuip
Foto met zicht op skimmers (3 ledverlichting voorzien).

Zicht op trap

Zicht op trap
Einde ruwbouwwerken met zicht op inlooptrap.


Einde plaasterwerken aan binnenzijde
(28 mei)
einde plaasterwerken binnenzijde
Einde van de plaasterwerken aan de binnenzijde van de zwemkom. De hoeken en randen werden afgerond, opdat er geen vuil zou kunnen blijven liggen. De cement dient nu enkele weken te harden (en te drogen opdat geen osmose zou optreden).

Opbouw technische ruimte


technische ruimte in opbouw
Een oud berghok krijgt een facelift en zal dienen als technische ruimte. Hiervoor werden bruinzeelplaten tegen de net herverfde muur geplaatst. Hierop komen de elektriciteitsvoorzieningen en de waterbehandelingstoestellen.

Leidingen leggen


leidingen leggen


Leidingen gelegd
(05 juni)

leidingen gelegd
Alle (water-) leidingen (op elektriciteisleidingen na) liggen klaar. De stabiliséwerken kunnen aanvatten. Er werd meer dan 200 m leiding geplaatst.

Stabiliséwerken
(11 juni)

stabiliséwerken

De zijwanden worden volledig opgevuld met stabilisé (op deze foto nog niet volledig afgewerkt), dit tot op de vloerplaat die 50 cm uitsteekt onder de zwembadmuren. Hierdoor zal het looppad nadien niet verzakken (rust op vloerplaat).

Plaatsing tuinhuisje (14 juni)


tuinhuisje geplaatst

Het tuinhuis zal dienst doen als omkleedruimte en ruimte om de zwemattributen op te bergen (handdoeken, zwemgerief, bootjes, ballen, luchtmatras, ... )


Voorbereiding polyesteren (moet kurkdroog zijn)

noodoplossing tegen eventuele regen

Polyesteren (19/06/2010)

polyesteren wanden





polyesteren



Grondlaag (24/06/2010)

grondlaag aanbrengen

Na het egaliseren (schuren) van de polyester, wordt deze gereinigd met ontvetter en nadien wordt een grondlaag aangebracht in de zelfde kleur als de toplaag. De kleur zal lichtgrijs worden.


Toplaag (26/06/2010)

toplaag af

In de vroege uurtjes (fris en minder insecten) wordt de toplaag aangebracht.

Betegelen terras (looprand) met arduin (28/06/2010)

betegelen
Betegelen met arduinen tegels in romeins (romaans) verband.


Terraswerken voltooid 06/07/2010

terras afgewerkt
Fontein geplaatst, led-verlichting (3 x 50 watt) geplaatst, buitendouche voorzien (Solar douche)

Plaatsing afdekrol-geleidingssysteem (14/07/2010)

afdekrolgeleiding
De motor en rolnis werden geplaatst. De arduinen tegels ter afdekking van de rolput liggen klaar (rechts achter). De linten voor de rolbevestiging liggen klaar (rol wordt pas enkele weken later geleverd). Zodoende kan het zwembad reeds gevuld worden.
 
Warmtepomp op sokkel (20/07/2010)

warmtepomp

Vullen met water (16/07/2010)

gevuld zwembad

Bij de lokale watermaatschappij wordt een standpijp groot debiet besteld (er zijn verschillende maten mogelijk). Voor de slangen tot aan het zwembad werden we geholpen door een lokaal brandweerkorps. Op één dag was het bad gevuld. Enkel nog beetje bijvullen met tuinslag omdat er maar tot 16:00 uur gevuld werd, dit door de daghuur van de standpijp bij de watermaatschappij. Deze pijp kost 15 euro per dag. De aansluitkost (werkuren) is 90 euro (totaal 105 euro + waterprijs aan ongeveer 3 euro per 1000 liter).

Solarlamellen worden geplaatst (29/07/2010)

lamellenafdekking

De lamellen worden manueel, of via afstandsbediening bediend. Deze sluiten perfect het oppervlaktewater af (drijven op het water, geen rail of geleiding voorzien aan zwembadrand).

21/08/2010


afgewerkt zwembad






einde werken